Pozostało już tylko znalezienie przepisu na misie - i tu jak zwykle niezawodny blog - Moje Wypieki - mmmm (link znajdziecie po lewej stronie wśród polecanych blogów)
Kiedy Julek spał mama naszykowała składniki - przepis jest na prawdę bardzo prosty:
- 240 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 łyżek powideł
- roztopiona czekolada do dekoracji
Potem pozostało już tylko wspólne oglądanie, dotykanie, wąchanie.... Tutaj Julek sprawdzał, czy miodek to aby na pewno miodek...
Popijając sobie herbatkę z cytrynką i (sprawdzonym) miodkiem i zabraliśmy się do pracy.
Julek wsypał sodę, przyprawę piernikową i mąkę - potem gmeranie łyżeczką i czym się tylko dało w misce - ach mamusia niepotrzebnie umyła podłogę.
W czasie Julkowych ekscesów z mąką mama rozpuściła miód i masło w garnuszku - gdy ta mieszanina wystygła przeszliśmy z Julkiem na drugi level mieszania - ach teraz oprócz rozsypywania można było jeszcze pochlapać!!! Potem nakładanie ciasta i powideł śliwkowych babci Marysi iiiiiiii do piekarnika.
Myślę, że następnym razem zrobię z tej ilości 12 misiów....
Potem ozdobiłam misiule polewą czekoladową (masło + cukier trzcinowy + kakao) i gotowe....
Życzymy wszystkim smacznego -
i w Dniu Przytulania - ŚCISKAMY Was bardzo mocno - na MISIA :D
Tulimy i życzymy smacznego :D
OdpowiedzUsuńI my przytulamy :D
OdpowiedzUsuńszukamy formy w różnych kształtach i będziemy piec :) Aniu czy Ty zawsze buszujesz w kuchni w bluzeczce z kołnierzykiem? ;P u mnie wygląda to troche inaczej - tylko dresik wchodzi w gre... pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńMarto - pichciliśmy zaraz po moim powrocie z pracy - nie mam nigdy czasu by się przebrać - jest tyle ciekawszych rzeczy!!!! ale muszę przyznać, że moja bluzka nie ucierpiała tak bardzo, jak podłoga i najbliższa ściana :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy wszystkim za przytulaski :)W tak zimny dzień nie ma nic lepszego D
Agata zdecydowanie lubi to!
OdpowiedzUsuńwygladaja jak misielubisie :D cudne mały pewnie był zachwycony tak smaczna przekaską pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://www.artysto-tworz-nie-gadaj.blogspot.com/