wtorek, 21 sierpnia 2012

Drożdżowe ślimaczki

Ten tydzień upływa nam w ŚLIMACZYM tempie :D i jest nam z tym bardzo dobrze. Temat przewodni bardzo spodobał się Rany Julkowi i już niedługo pokażemy Wam efekty naszej pracy.
Na początek coś, od czego zaczęła się nasza ślimacza przygoda:

Przygotowaliśmy drożdżowe bułeczki z karmelizowanymi jabłuszkami, cynamonem i rodzynkami.
Wykonanie jest niezwykle proste, więc możecie przygotować taką słodką przekąskę dla swoich mniejszych i większych łasuchów.

Przygotowujemy rozczyn:

20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka - nie może być gorące!
łyżeczka cukru
troszkę mąki

odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy:
600g mąki pszennej,
pół łyżeczki soli,
60g masła (wyjętego wcześniej z lodówki),
2 jaja,
100g cukru

do tego dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto, wkładamy je do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 - 1,5 godziny)

W tym czasie obieramy jabłka (ok 3 średnie) Ja używałam papierówek z ogródka :D Kroimy je w kosteczkę. Na patelni roztapiamy ok 2 łyżki masła i wsypujemy ok 2-3 łyżki cukru, kiedy cukier się rozpuści dodajemy jabłka, rodzynki i posypujemy cynamonem, smażymy chwilkę, tak by jabłka się nie rozpadły.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, ukłądamy na stolnicy i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Rozkładamy jabłka równomiernie i zawijamy wszystko w rulon. Ostrym nożem odkrawamy bułeczki (około 3-4cm) i układamy na blasze.
Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia (ok 30min)
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
pieczemy bułeczki 25-30 min aż się zrumienią

Zanim ostygną możemy polać je lukrem - ulubione zajęcie Julianka.
do filiżanki cukru pudru dodajemy łyżką wrzątek (około 2-3 łyżki) polewamy lukrem bułeczki.


Jedyną wadą naszych ślimaczków jest to, że wychodzi ich bardzo dużo i znikają szybko w niewyjaśnionych okolicznościach!

2 komentarze:

  1. ojej i ja jeszcze takich pyszności nie robiłam ??? poważne niedopatrzenie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj miodzio :D Wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń