Na początek coś, od czego zaczęła się nasza ślimacza przygoda:
Przygotowaliśmy drożdżowe bułeczki z karmelizowanymi jabłuszkami, cynamonem i rodzynkami.
Wykonanie jest niezwykle proste, więc możecie przygotować taką słodką przekąskę dla swoich mniejszych i większych łasuchów.Przygotowujemy rozczyn:
20 g świeżych drożdży
300 ml ciepłego mleka - nie może być gorące!
łyżeczka cukru
troszkę mąki
odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy:
600g mąki pszennej,
pół łyżeczki soli,
60g masła (wyjętego wcześniej z lodówki),
2 jaja,
100g cukru
do tego dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto, wkładamy je do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 - 1,5 godziny)
W tym czasie obieramy jabłka (ok 3 średnie) Ja używałam papierówek z ogródka :D Kroimy je w kosteczkę. Na patelni roztapiamy ok 2 łyżki masła i wsypujemy ok 2-3 łyżki cukru, kiedy cukier się rozpuści dodajemy jabłka, rodzynki i posypujemy cynamonem, smażymy chwilkę, tak by jabłka się nie rozpadły.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz, ukłądamy na stolnicy i rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Rozkładamy jabłka równomiernie i zawijamy wszystko w rulon. Ostrym nożem odkrawamy bułeczki (około 3-4cm) i układamy na blasze.
Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia (ok 30min)
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
pieczemy bułeczki 25-30 min aż się zrumieniąZanim ostygną możemy polać je lukrem - ulubione zajęcie Julianka.
do filiżanki cukru pudru dodajemy łyżką wrzątek (około 2-3 łyżki) polewamy lukrem bułeczki.
ojej i ja jeszcze takich pyszności nie robiłam ??? poważne niedopatrzenie :)))
OdpowiedzUsuńOjoj miodzio :D Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuń